Dune 2021

Dune är en amerikansk science fiction-film baserad på boken med samma namn, av Frank Herbert. Den har premiär september – oktober. Filmen täcker ungefär första halvan av boken.

Bland skådespelarna finns bland annat svenskarna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård, Josh Brolin (No Country For Old Men, American Gangster, Men in Black II m.m) och Jason Momoa (Game of Thrones / Aquaman).

Handling

Dune utspelar sig i en avlägsen framtid i ett feodalt interstellärt samhälle där olika adelshus kontrollerar olika planeter. Första boken handlar om unge Paul Atreides, vars familj tar emot förvaltarskapet över planeten Arrakis. Planeten är en ogästvänlig och glest befolkad öken, men den är den enda källan till melange, eller ”kryddan”, en drog som förlänger livet och förbättrar de mentala förmågorna. Melange är också nödvändigt för rymdnavigering, som kräver en sorts multidimensionell medvetenhet och förutseende som endast drogen ger. Eftersom melange endast kan produceras på Arrakis är kontrollen över planeten därför ett eftertraktat och farligt företag. Berättelsen utforskar det mångfacetterade samspelet mellan politik, religion, ekologi, teknik och mänskliga känslor, när fraktionerna i imperiet konfronterar varandra i en kamp om kontrollen över Arrakis och dess kryddor.

Mottagande

Filmen har fått rätt bra recensioner, exempelvis skriver SVT Nyheter:

Om nu intrigen ter sig sliten och banal (förutom möjligen en anti-kolonialistisk ådra som dock slår knut på sig själv) så är det visuella desto mer imponerande och bör absolut åtnjutas i biograf. Och sedd i en IMAX-salong ger Dune en ännu maffigare, helomslutande matinékänsla. Varje dollar finns, som man brukar säga, på duken.

Aftonbladet:

Filmen ”Dune” är på många sätt ett lyckat försök att förvandla en bok många ansett som omöjlig att filma till rörliga bilder. Men den imponerar mer än den engagerar.

Trailer