Håkan Nesser åtalas för grova skattebrott

Deckarförfattaren Håkan Nesser har åtalats för grova skattebrott för andra gången, enligt Aftonbladet. Mellan åren 2013 och 2015 ska han ha undanhållit miljonbelopp från skatteverket. Nesser har nekat till anklagelserna under förhör.

Bakgrund

Nesser och hans fru har tidigare betalat över 7,5 miljoner kronor till Skatteverket. Pengarna hade de tagit ut från sitt gemensamma bolag på Malta, där skatten är låg. I en intervju med Expressen sade Nesser att han skattade för pengarna i England. Under flera år var han bosatt där. År 2018 granskade SVT:s Uppdrag granskning och Kulturnyheterna hur rika personer placerade pengar i utländska skatteparadis. Nesser var en av de som pekades ut.

Rättegången

Rättegången mot Nesser inleddes i Stockholms tingsrätt på tisdagen. Nesser står åtalad för flera grova skattebrott. Han har inte redovisat utdelningar och intäkter från utlandsregistrerade bolag mellan åren 2013 och 2015. Hans ekonomiska rådgivare står också åtalad för medhjälp till grovt skattebrott. Nesser har nekat till brott. Utdelningarna, menar Nesser, gjordes på rådgivarens inrådan och att han inte hade uppsåt att begå brott. Rådgivaren nekar också till brott.

Nessers syn på åtalet

Nesser beskrev åtalet som obegripligt. Det handlade om inkomster han hade när han bodde utomlands och inte var skattskyldig i Sverige. Kommentaren gjordes till Aftonbladet. Han har också bett om ursäkt för det inträffade. Dessutom har Nesser sagt att han förstår att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter. I ett mejl till SVT skrev han att han och rådgivaren är oskyldiga.

Håkan Nesser pekades ut i Paradisläckan

Håkan Nesser förekom i den så kallade ”Paradisläckan”. Det är en av de största läckorna i världen som avslöjar hur välbärgade personer placerar pengar i utländska skatteparadis. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade detta i november 2019 och Nesser är en av flera kända svenskar som förekommer i läckan.

I en kommentar till Kulturnyheterna menade Nesser: ”Jag tycker inte att jag är någon skatteskurk, det tycker jag verkligen inte. Det är tråkigt. Säger man att det är ett fel begånget, då ska det ju rättas till. Skatteverket får höra av sig så får man titta på det här. Men jag är ganska övertygad om att det inte är några fel. Jag tror inte att jag gjort något fel, inte moraliskt heller egentligen.”

Läckan har haft stor betydelse för att visa hur rika personer undviker att betala skatt genom att placera pengar i skatteparadis. Det har lett till en ökad medvetenhet om behovet av ökad transparens och skärpta skatteregler.