Dogecoin-loggan på Twitter

På måndagskvällen möttes twittrare världen över av en överraskning när de loggade in på Twitters webbplattform. I stället för Twitters klassiska logga i form av en vit eller ljusblå fågel var det den klassiska memehunden doge som prydde sidan högst upp till vänster. Många twittrare spekulerar i om det är en anspelning mot kryptovalutan Dogecoin.

Rasen shiba blev känd över hela internet genom memen, ett digitalt skämtformat, som föddes 2010 efter ett foto av en hund av rasen shiba. Den blev särskilt populär under 2013 när fotografiet pryddes med ord i olika färger. Samma år infördes också kryptovalutan Dogecoin av IBM-ingenjören Billy Markus.

Elon Musk köpte upp Twitter under 2022 och har sedan dess genomfört en rad förändringar som mötts av blandade reaktioner. En av förändringarna är att man nu kan betala för att få sitt konto verifierat och få tillgång till en rad fördelar. Tidigare var det bara organisationer och offentliga personer som kunde få verifierade konton.

Musk kommenterade det hela med en ”kryptiskt” inlägg

Elon Musk har flera gånger tidigare skickat upp Dogecoin, vilket är en kryptovaluta som ofta betraktas som ett skämt i kryptokretsar. Han har hyllat valutan på det sociala mediet Twitter, där han länge varit verksam och högljudd innan han köpte och tog över Twitter.

Värdet ökade

På måndagskvällen klättrade Dogecoin med 25 procent efter att Twitter tillfälligt bytt ut sin logotyp, en stiliserad blå fågel, mot den hund av rasen Shiba Inu som förknippas med kryptovalutan. Trots den kraftiga rörelsen handlas Dogecoin runt 10 cent eller 1 svensk krona. Det är långt ifrån toppnivåerna från våren 2021 då valutan handlades för som mest 73 cent under en period präglad av starka uppgångar för kryptovalutor.

Måndagens logotyp-byte tolkades av många bedömare på Twitter som ett försenat aprilskämt. Elon Musk har tidigare skickat upp Dogecoin, exempelvis i februari genom att twittra en bild på en hund av samma ras i ett fotomontage föreställande vd-stolen på Twitter. Men han har också kritiserats för sitt agerande i frågan och stämdes under 2022.