Ingen månresa för svenskan Jessica Meir

Nasa har nu tillkännagivit vilka astronauter som kommer att åka med raketen Artemis II på en resa som innebär en första månrunda på över 50 år. Efter en period av hemlighetsmakeri kommer raketen att skickas upp i slutet av 2024 och förväntas återvända till jorden efter en tio dagars resa, som avslutas med en landning i Stilla havet. Raketen, som enligt CNN kostat hundra miljarder dollar, är en ambitiös satsning av Nasa.

Svensk-amerikanska Jessica Meir var en av favoriterna men denna gång blev det inte hon som fick åka. Fyra astronauter, tre amerikaner och en kanadensare, är planerade att delta i den historiska resan, som kommer att vara en viktig milstolpe i Artemis-programmets mål om att åter sätta människor på månen innan decenniet är slut. Trots detta återstår det fortfarande en del oklarheter kring hur astronauterna valts ut till uppdraget. CNN försökte undersöka processen tidigare under året, men lyckades inte få mycket information.

Jessica Meir är en svensk-amerikansk astronaut och fysiolog som föddes den 1 juli 1977 i Caribou, Maine, USA. Hon är mest känd för att vara en av de astronauter som deltog i Expedition 61 och 62 på Internationella rymdstationen (ISS) under 2019 och 2020.

Meir har en doktorsexamen i marinbiologi från Scripps Institution of Oceanography vid University of California, San Diego, samt en kandidatexamen i biologi från Brown University. Innan hon blev astronaut arbetade hon som forskare inom fysiologi vid Harvard Medical School.

Meir blev vald som astronautkandidat av NASA 2013 och genomgick träning på Johnson Space Center i Houston, Texas. Hon gjorde sin första rymdfärd i september 2019 och tillbringade totalt 205 dagar på rymdstationen, där hon bland annat utförde rymdpromenader och genomförde experiment inom fysiologi och bioteknik.

Meir har mottagit flera utmärkelser och priser för sitt arbete, inklusive NASA Space Flight Medal och National Outdoor Leadership School’s Leadership Award. Hon har också varit en inspirationskälla för många, särskilt kvinnor och flickor, som strävar efter att bli astronauter eller arbeta inom vetenskapen.