Ryuichi Sakamoto, japansk musikikon, avliden vid 71 års ålder

Den japanska pianisten och kompositören Ryuichi Sakamoto, känd för sin elektroniska musik och filmmusik, har avlidit vid 71 års ålder. Han var medlem i Yellow Magic Orchestra och komponerade musiken till Merry Christmas, Mr. Lawrence och The Last Emperor, vilket gav honom en Oscar. Han samarbetade med flera internationella artister och engagerade sig i miljörörelsen. Sakamoto kämpade mot cancer och gav en avskedskonsert i december 2021.

Vem var Ryuichi Sakamoto?

Ryuichi Sakamoto var en japansk kompositör, skivproducent och skådespelare som utforskade en mångfald av stilar både som soloartist och som medlem i Yellow Magic Orchestra (YMO). Tillsammans med sina bandmedlemmar Haruomi Hosono och Yukihiro Takahashi påverkade och banade Sakamoto väg för flera elektroniska musikgenrer.

Från sessionsmusiker till producent

Sakamoto började sin karriär som sessionmusiker, producent och arrangör under sin tid på universitetet på 1970-talet. Hans första stora framgång kom 1978 som medgrundare av YMO. Samtidigt följde han en solokarriär och släppte det experimentella elektroniska fusionalbumet Thousand Knives samma år. Två år senare släppte han albumet B-2 Unit, som innehöll spåret ”Riot in Lagos”, vilket var betydelsefullt för utvecklingen av electro och hip hop-musik. Han fortsatte att producera fler soloskivor och samarbeta med många internationella artister, inklusive David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N’Dour och Fennesz. Sakamoto komponerade musik till invigningsceremonin vid de olympiska spelen i Barcelona 1992 och hans komposition ”Energy Flow” (1999) var den första instrumentala singeln som nådde första plats på Japans Oricon-lista.

Oscarsvinnande kompositör

Som filmmusikkompositör vann Sakamoto en Oscar, en BAFTA, en Grammy och två Golden Globe Awards. Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) markerade hans debut både som skådespelare och filmmusikkompositör; dess huvudtema anpassades till singeln ”Forbidden Colours” som blev en internationell hit. Hans mest framgångsrika arbete som filmmusikkompositör var The Last Emperor (1987), efter vilket han fortsatte att erhålla utmärkelser genom att komponera musik till filmer som The Sheltering Sky (1990), Little Buddha (1993) och The Revenant (2015). Ibland arbetade Sakamoto också som kompositör och manusförfattare till anime och videospel. År 2009 tilldelades han Ordre des Arts et des Lettres av Frankrikes kulturdepartement för sina bidrag till musik.

Läs mer:

Kompositören Ryuichi Sakamoto har avlidit
Ryuichi Sakamoto på Wikipedia

Bild: Sturm, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons