Jack Wreeswijk är död

”Det är fruktansvärt sorgligt, han var inte ens 60 år och hade så mycket kvar”, säger vännen och journalisten Lars Nylin till DN som minns ett möte med artisten i januari:

”Jag märkte att han var tärd av sin sjukdom. Han hade fortfarande hoppet att det skulle vända”, säger han.

Lars Nylin fick beskedet om bortgången under tisdagsförmiddagen och säger att dödsfallet är sorgligt ur många aspekter:

”Han hade ganska sentida hittat sin bästa form att uppträda, senaste 10-15 åren drygt. Sedan tänker jag naturligtvis på familjen.”

Bandmedlemmen Roger Myrehag fick också beskedet under tisdagen:

”Jag är jätteledsen, han lämnar ett stort tomrum efter sig”, säger Myrehag till Bohusläningen som var först med att rapportera nyheten.

Jack Vreeswijk föddes 1964 och är son till den legendariska vissångaren Cornelis Vreeswijk. Under sin karriär släppte den yngre Vreeswijk fyra egna album och sjöng ofta sin pappas visor. Han var också med och komponerade musiken till spelfilmen ”Cornelis”, om pappans liv, som regisserades av Amir Chamdin.

Tidigare i år blev Jack Vreeswijk den första mottagaren av ett nyinstiftat stipendium till minne av Fred Åkerström. Artisten och låtskrivaren, tillika Fred Åkerströms dotter CajsaStina Åkerström konstaterade i samband med tillkännagivandet att Jack har en av de ”absolut vackraste och intressantaste rösterna”:

”Hans förmåga att subtilt gestalta smärta och vemod är outstanding. Första gången jag knockades av denna insikt var när jag hörde hans version av ’Blues för Fatumeh’. Plötsligt förstod jag verkligen vad låten handlade om; hörde orden, djupet…Bara en sann tolkare kan trolla så”, sade CajsaStina Åkerström enligt ett pressmeddelande.

2018 var Jack Vreeswijk sommarvärd i Sommar i P1. Året efter, 2019, meddelade han på Facebook att han drabbats av cancer.

”Blev opererad i går och tumören är avlägsnad samt en bit av tjocktarmen. Fick dock en stomi som ska hänga där ett halvår och jag ska även käka cellgifter ett bra tag framgent”, skrev han på Facebook då.

Sjukdomen ledde till att han tvingades ställa in flera spelningar.

Jack Vreeswijk blev 59 år.