Mordfall vid högskola: 22-åring döms till 14 år

En 22-årig man har blivit dömd till 14 års fängelse för mordet som inträffade utanför en högskola i Borås den 3 november 2020.

Mannen sköt en 25-årig man till döds på Skaraborgsvägen, nära högskolan i Borås. Trots att ambulanspersonalen påbörjade återupplivningsförsök gick mannens liv inte att rädda.

Utöver mordet åtalades den nu dömde 22-åringen även för försök till mord på en annan person och grovt vapenbrott. Borås tingsrätt har nu fastställt ett sammanlagt straff på 14 års fängelse för de olika brotten. Dessutom ska 22-åringen betala skadestånd till offrets familj.

Mannen greps för första gången den 28 februari 2021 och häktades. Han blev senare frisläppt den 1 juli 2021, men greps på nytt den 19 september 2022 och häktades igen på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott.

Tingsrätten anser att det är särskilt belastande att åklagaren kunnat bevisa att 22-åringen maskerade och beväpnade sig strax innan brottet begicks. Dessutom har den nu dömde mannen lämnat uppgifter till en medhäktad om sin inblandning i brottet, uppgifter som senare kommit till polisens kännedom.

Trots detta förnekar 22-åringen själv samtliga gärningar.

Bild: I99pema, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons