Myanmars militär attackerade civila

Över 100 personer befaras ha dödats i tisdagens flygräd av Myanmars militär, en av de dödligaste hittills i inbördeskriget. Överlevande berättade för BBC att de har samlat in minst 80 kroppar, men förväntar sig att antalet kommer att öka ytterligare. FN har fördömt attacken som riktades mot en by i den nordvästra Sagaing-regionen. Sedan militären tog makten i februari 2021 har de alltmer använt flygattacker mot sina motståndare.

Talespersonen för militärjuntan, General Zaw Min Tun, sa till statlig television att ”ja, vi genomförde flygräden”. Han sa att de hade valt att attackera Pa Zi Gyi eftersom byn höll en ceremoni för att markera öppnandet av ett kontor för deras lokala frivilliga försvarskraft.

Dessa anti-kuppmiliser, kända som People’s Defence Forces eller PDFS, för en väpnad kampanj mot militären i olika delar av Myanmar. Samhällen i Sagaing har uppvisat en av de starkaste motstånden mot militärstyre.

Juntan attackerar oliktänkande

Eftersom så många armékonvojer nu överraskas på vägarna, använder juntan luftkraft mer omfattande och riktar sig mot symboler för trots mot dess styre. Detta inkluderar skolor och sjukhus; ibland förstörs hela byar i en bränd jord-kampanj som den hoppas kommer att utmatta det envisa motstånd som det står inför i stora delar av landet.

En bybo i Pa Zi Gyi berättade för BBC att en militärjet hade flugit över vid cirka 07:00 lokal tid på tisdagen och släppt en bomb direkt på hallen där samhällsledarna träffades, följt av en helikopter som attackerade byn i 20 minuter. Senare återkom flygplanet och öppnade eld mot dem som försökte samla in de döda.

Byn var fullpackad med människor från närliggande samhällen som deltog i ceremonin.

Efter flygräden laddade invånarna upp videor som visade scener av fruktansvärd slakt, med stympade kroppar som låg på marken och flera byggnader i brand. ”Snälla rop ut om du fortfarande är vid liv, vi kommer och hjälper dig”, kan de höra ropa när de går genom Pa Zi Gyi och letar efter offer för attacken.

De sa att de försökte räkna kropparna, men att detta var svårt eftersom så många var i bitar, utspridda bland sönderslitna kläder och brända motorcyklar.

Nonchalans för internationell rätt

”Trots tydliga rättsliga åtaganden för militären att skydda civila i krigföring har det funnits en flagrant nonchalans för de relaterade reglerna i internationell rätt”, sa FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Turk.

”Det finns skäl att tro att militären och dess associerade miliser är ansvariga för en extremt bred skala av kränkningar av mänskliga rättigheter och övergrepp sedan den 1 februari 2021, några av vilka kan utgöra brott mot mänskligheten och krigsbrott.”

Tusentals har dödats i inbördeskriget, och ytterligare 1,4 miljoner har blivit fördrivna. Nästan en tredjedel av landets befolkning behöver också humanitär hjälp, enligt FN.

Enligt en analys av BBC av data från konfliktövervakningsgruppen Acled (Armed Conflict Location and Event Data Project) genomförde militären minst 600 luftattacker mellan februari 2021 och januari 2023. Juntan har alltmer förlitat sig på sina ryska och kinesiska flygplan för att bomba oppositionskontrollerade byar och orsaka högre antal civila offer.

Många civila döda i attacker, enligt exilregering

Den exilregering som bildades efter kuppen, National Unity Government, säger att dessa attacker dödade 155 civila mellan oktober 2021 och september 2022.

I oktober dödades minst 50 personer efter att flygvapnets flygplan släppte tre bomber på en konsert organiserad av en etnisk rebellgrupp i Kachin State. Månaden innan dödades minst fem barn och flera skadades i en flygräd mot en skola i byn Let Yet Kone i centrala Myanmar.

Om dödstalet i Pa Zi Gyi bekräftas kommer det att vara en av de dödligaste enskilda händelserna hittills i inbördeskriget.

Förra månaden sa general Min Aung Hlaing, ledaren för militärregeringen, att regimen skulle hantera ”terroristhandlingar” av väpnade motståndsgrupper beslutsamt.

Situationen i Myanmar

Situationen i Myanmar är komplex och fortsätter att vara mycket svår för landets befolkning. Efter valet i november 2020, där det styrande Nationella förbundet för demokrati (NLD) vann en övertygande seger, genomförde militären en kupp den 1 februari 2021 och grep makten i landet.

Sedan dess har det varit omfattande protester och våldsamheter i landet. Militären har svarat med en brutal och våldsam repression av fredliga demonstrationer och protester, som har krävt hundratals dödsfall och tusentals gripanden av civila. De har också utlyst undantagstillstånd och censur av media och internet.

Detta har lett till att Myanmar har isolerats av det internationella samfundet och ekonomiska sanktioner har införts. Dessutom har det pågått våldsamheter mellan olika etniska grupper och separatistgrupper i landet, vilket har lett till en humanitär kris.

Situationen i Myanmar är allvarlig och kräver en snabb och fredlig lösning för att skydda människors rättigheter och friheter.