Putin på besök i Ukraina

Kreml meddelar att Rysslands president Vladimir Putin har genomfört ett officiellt besök i de ockuperade områdena i Ukraina. Fragmentariska filmklipp sprids av Rysslands propagandamedier och visar Putin när han besöker olika militära anläggningar i riktning mot ”Cherson”. Det är svårt att fastställa exakt var och det redogörs inte för detaljerna i hans resa.

Beskökt militärbas

Rysslands officiella källor uppger att Putin har besökt ett militärt högkvarter och träffat trupperna vid floden Dnepr i ”riktningen” mot Cherson. Det är en del av det ukrainska länet Cherson som Ryssland fortfarande kontrollerar, men staden med samma namn är befriad från ockupationen sedan förra hösten. Putin säger till befälhavarna för Dnepr-styrkorna att han inte vill störa dem från deras uppgifter, men att han vill höra deras åsikter om situationens utveckling. Han överlämnar även helgonbilder till de olika befälhavarna i samband med den ortodoxa påsken.

Andra besöket

Detta besök kommer nästan en månad efter Putins senaste besök på ockuperad mark, då han dök upp i Mariupol i sydöstra Ukraina. Det sägs ha varit hans första besök i Ukraina sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022. Precis som vid detta andra besök hävdar Kreml att det skett utan några större förberedelser. Putin sågs köra en bil på Mariupols gator i skymning eller nattmörker, i närheten av platser där några av de värsta krigsbrotten har ägt rum, men utan att passera dem.

Besöken av Putin i de ockuperade områdena har väckt starka reaktioner både nationellt och internationellt. Ukrainas president och andra ukrainska ledare fördömer besöken som en provokation och en aggression mot Ukrainas suveränitet. Flera länder, inklusive USA och EU-medlemsländer, har också fördömt Putins besök och krävt att Ryssland omedelbart avslutar sin aggression mot Ukraina och återgår till en fredlig lösning.

Obekräftat

Putins besök sker samtidigt som det pågår förhandlingar om en eventuell vapenvila och fredsförhandlingar i ett försök att lösa konflikten i Ukraina. Det återstår att se hur dessa senaste händelser kommer att påverka de pågående fredsförhandlingarna. Vladimir Putins besök i de ockuperade områdena i Ukraina skapar spänningar och fördömande både nationellt och internationellt, och situationen fortsätter att utvecklas och påverka den pågående konflikten i Ukraina.

Det är inte bekräftat från någon säker källa att detta besök har ägt rum. I en artikel från HN berättas det att i ett första filmklipp som visar Putins besök innehåller en stark kvinnoröst som skriker ”Allt är lögn, det är bara en uppvisning!”. Detta klipp togs senare bort.

Bild: Пресс-служба Президента России, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons