Storskalig folkräkning ska genomföras

Regeringen avsätter 500 miljoner kronor för en storskalig folkräkning i Sverige, vilket blir den första sedan 1990. Skatteverket ska genomföra kontroller i ”riskområden” och återkalla samordningsnummer vid misstänkt fusk med folkbokföring. Kritiker, inklusive demografen Åke Nilsson, ifrågasätter värdet av en traditionell folkräkning och förespråkar istället att förse Skatteverket med bättre verktyg för en kontinuerlig förbättring av folkbokföringen.

500 miljoner till storskalig folkräkning

Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor för en storskalig folkräkning i Sverige. Detta blir den första folkräkningen sedan 1990 och syftar till att ge regeringen en bättre överblick över vilka som befinner sig i landet. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det viktigt att få kontroll över befolkningen: ”Det känns otroligt viktigt att det här arbetet kommer igång.”

Riskområden ska prioriteras

Skatteverket får ansvaret för folkräkningen och ska genomföra kontroller i vad som bedöms vara ”riskområden” samt identitetskontroller. Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson är det upp till myndigheterna att avgöra hur detaljerna kring kontrollerna ska se ut: ”Om de gör det genom att knacka dörr eller på andra sätt är upp till dem.” I samband med folkräkningen ska de deltagande myndigheterna anmäla misstänkt fusk med folkbokföring och samordningsnummer kan återkallas om de inte kan ”bekräftas på ett betryggande sätt av innehavaren.”

”Folkräkning är ett enfaldigt förslag”

Kritiska röster börjar redan höras. I SVD Debatt skriver Åke Nilsson, demograf, tidigare ansvarig för SCB:s befolkningsstatistik.

”Att förlita sig på de metoder som en traditionell folkräkning erbjuder för att rätta upp folkbokföringen är ett slag i luften och ett enfaldigt förslag. Med andra ord – man får mycket litet för de pengar man lägger ut.”

Nilsson menar istället att det bättre att förse Skatteverket med bättre verktyg. Då menar han att man får en kontinuerlig förbättring av folkbokföringen.

Källa:
SVT Nyheter och SVD Debatt