Aftonbladet: Åkessons dröm ser allt mer ut som Östtyskland

I en ledare i Aftonbladet diskuteras Sverigedemokraternas (SD) förslag om att lärare och andra som arbetar med barn ska rapportera papperslösa personer till polisen. Aftonbladets Anders Lindberg kritiserar denna vision av det ”nya folkhemmet” och menar att det påminner alltmer om Östtyskland.

Jimmie Åkesson

Debattören påpekar att under den förra och nuvarande regeringen har polisens möjligheter till hemlig övervakning av medborgare ökat dramatiskt. Det finns planer på att införa visitationer av människor i vissa områden utan brottsmisstankar. Övervakningskameror är placerade i varje gathörn och EU-kommissionens nya förslag om ”chat control” kan innebära att allt du skriver på nätet övervakas.

Artikelförfattaren varnar för att även dina mest privata digitala handlingar, som familjebilder och kärleks-SMS, kan skannas, kategoriseras och granskas. Badbilder i familjechatten på WhatsApp kan klassificeras som barnporr och hamna hos polisen.

Debattören menar att vi nu står inför ett vägskäl där vi måste fråga oss om vi vill ge staten denna makt över våra liv. Enligt skribenten har stater alltid missbrukat stora samlingar av data om människor och ständigt hittat nya användningsområden. Om det inte handlar om att bekämpa terrorism, pedofili eller gängbrott, hittar man på något annat.

Övervakningen i Kina är redan total, och i EU diskuterar politiker ”chat control”. I Sverige inför regeringen lagar som uppmuntrar till angiveri. Debattören avslutar artikeln med en stark varning: I dagens värld återföds Östtyskland varje minut. Detta uppmanar läsaren att noga överväga konsekvenserna av övervakning, angiveri och statens makt över medborgarnas privatliv, eftersom dessa fenomen kan leda till en situation som liknar Östtyskland under DDR-tiden.

Källa: Åkessons dröm ser allt mer ut som Östtyskland – Aftonbladet

Bild: Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, NoaLyckholm44, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons