Fallet Tove – Snart kommer domen

Förra året dömdes en 18-årig man till livstids fängelse för morden på två lärare på Latinskolan i Malmö, vilket gjorde honom till den yngsta personen någonsin att få en sådan dom i modern tid i Sverige, skriver Hallandsposten i en artikel.

Nu kan de två misstänkta kvinnorna, som är 18 och 20 år gamla och anklagade för mordet på Tove, också bli bland de yngsta kvinnorna att få en livstidsdom. Åklagaren Adam Rullman har yrkat på livstidsstraff för den 20-åriga kvinnan och livstidsstraff eller 18 års fängelse för den 18-åriga kvinnan.

Fakta om Tove-fallet:

En oktobernatt år 2022 försvinner Tove, en ung kvinna på 21 år, efter att ha varit ute på en fest i centrala Vetlanda. Nästa dag anmäls hon som försvunnen och en omfattande sökinsats inleds, med hundratals frivilliga som deltar i sökandet.

Snart riktas misstankarna mot två unga kvinnor på 18 och 20 år som Tove känner. Det dröjer inte länge förrän Tove hittas död i november, i ett skogsområde utanför Vetlanda. Senare i mars ställs de båda kvinnorna inför rätta, åtalade för mord och grovt gravfridsbrott.

Enligt åklagaren har kvinnorna tillsammans och i samförstånd kvävt Tove till döds, och försökt bränna hennes kropp. Båda kvinnorna erkänner att de flyttade kroppen, men nekar till mordanklagelserna.

Domen meddelas klockan 14 den 19 april, mitt i veckan.

Sänkt åldersgräns

Tidigare var åldersgränsen för livstidsstraff 21 år i Sverige, men den sänktes till 18 år vid årsskiftet 2022. Dock har ingen kvinna under 21 år ännu dömts till livstids fängelse för mord.

Oavsett vilken dom som de misstänkta kvinnorna i Tove-fallet får är fallet unikt på grund av de unga kvinnornas ålder och tidigare ostraffade bakgrund, samt det sätt som kroppen hanterades efter mordet, enligt Yourstone. Hon tillägger att oavsett vad rätten beslutar, är det mycket sannolikt att fallet kommer att överklagas till hovrätten.

Få kvinnor

Enligt Jenny Yourstone, som är doktor i psykologi vid Södertörns högskola som forskat på dödligt våld bland kvinnor, är det mycket ovanligt att kvinnor döms till livstids fängelse för dödligt våld, med kvinnor som utgör bara en av tio personer som döms för sådana brott.

Enligt Kriminalvården sitter 194 personer fängslade på livstids fängelse i Sverige, varav elva är kvinnor som är dömda för mord, medhjälp, försök eller anstiftan till mord.