Tove-fallet gav livstids fängelse

Två kvinnor har dömts till fängelse på livstid av Eksjö tingsrätt för att ha gemensamt mördat en kvinna i Vetlanda i oktober 2022. Det skriver Eksjö tingsrätt i ett pressmeddelande på deras hemsida.

De båda kvinnorna har också åtalats för grovt gravfridsbrott och skadegörelse. Tingsrätten har funnit att de båda åtalade ska dömas för de brott som de åtalats för, och att de målsägande som yrkat skadestånd i huvudsak har tilldömts detta.

När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att den ena av de åtalade kvinnorna agerat med avsiktsuppsåt och den andra med insiktsuppsåt. Den avgörande bevisningen har varit uppgifterna från rättsläkaren som fastställt att dödsorsaken var kvävning genom strypning och klargjort vilka faser som är aktuella vid en strypning och med vilken kraft manuell strypning måste ha skett utifrån den skadebild som fanns på den döda kvinnans hals. Vittnesmålet från en granne har också varit centralt för att klargöra de närmare omständigheterna vid tidpunkten då kvinnan dödades.

Tingsrätten har också funnit att gravfridsbrottet är grovt och har ett betydande eget straffvärde. Den tekniska utredningen som polisen gjort om hur de åtalade rört sig under händelseförloppet har också haft stor betydelse för tingsrättens slutsats.

Ansvarig domare är rådmannen Erik Handmark.