Finland: Sanna Marin lämnar posten som SDP-ordförande

Sanna Marin, Finlands nuvarande statsminister och ordförande för Socialdemokraterna (SDP), meddelade nyligen att hon inte kommer att fortsätta som ordförande för SDP efter deras partikongress i september. Hon lämnade beskedet samma dag som resultatet i riksdagsvalet skulle fastställas. Trots att hennes parti ökade i väljarstöd i valet, kom de på tredje plats och kan inte fortsätta som statsministerparti.

En tung och exceptionell period

Marin säger att hon fattade det slutliga beslutet denna vecka efter valet. Hon har lett SDP i en tung och exceptionell period, men hon tror att det är dags för henne att vända blad och träda tillbaka. Marin tackar alla partiaktiva för valkampanjen och säger sig vara nöjd med att SDP var ett av de partierna som gick framåt, även om målet var att förnya förstaplatsen och fortsätta som statsminister.

En position som riksdagsledamot

Hon vill ändå inte fortsätta i partiets ledning, oavsett om det blir en position i regeringen eller i oppositionen för SDP. Hon säger att hon behövde lämna beskedet nu så att alla de som vill efterträda henne hinner begrunda situationen och anmäla intresse fram till maj. Därefter ska SDP ordna en medlemsomröstning inför ordförandevalet på partikongressen i september. Marin bekräftar att hon kommer att ta emot sin plats som riksdagsledamot efter att ha lämnat in regeringens avskedsansökan på torsdag.

Samarbetsvilligt parti som är redo för regeringsförhandlingar

Marin meddelar samtidigt att SDP är redo för regeringsförhandlingar som hon är beredd att leda. Hon säger att de kommer att ställa tuffa krav, men att de är ett samarbetsvilligt parti som har burit ansvar tidigare. Trots att Marin inte kommer att fortsätta som ordförande för SDP, är hon fortfarande engagerad i att leda regeringsförhandlingarna och fortsätta att arbeta för Finlands bästa intressen.

Tidigare erfarenheter

Marin säger att hon hade äran att leda regeringen de senaste åren och att hennes uthållighet prövades vid tidpunkter. Hon vill tacka alla de andra regeringspartiernas ordförande för samarbetet och för att arbeta tillsammans för att skapa en bättre framtid för Finland. Trots att hon inte har blivit erbjuden några internationella toppjobb, betonar hon att hon kommer att fortsätta att arbeta som riksdagsledamot och återgå till att vara en i ledet i SDP:s riksdagsgrupp.

Avslutningsvis

Marin har gjort ett starkt avtryck i finsk politik och har var varit en viktig röst i den internationella arenan. Hon är den yngsta statsministern i Finlands historia och den tredje kvinnan att inneha ämbetet. Hennes beslut att lämna posten som SDP-ordförande kan ses som en vilja att ge plats för nya ledare att ta över partiet och leda dem in i framtiden.

Samtidigt som hon lämnar SDP:s ordförandepost, har Marin meddelat att hon är redo att leda regeringsförhandlingarna om det behövs. Hennes erfarenhet och ledarskap kan vara avgörande i att säkra en stabil och hållbar regering som arbetar för Finlands bästa intressen.

Marins beslut att lämna posten som SDP-ordförande är ett stort steg i hennes politiska karriär. Även om hon kommer att lämna en ledande position inom partiet, är det uppenbart att hon fortfarande är engagerad i att arbeta för Finland och dess medborgare.

Bild: FinnishGovernment, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons