Sprängdåd i Sankt Petersburg

En explosion på ett café i Sankt Petersburg har orsakat en död och 19 skadade. Rysslands inrikesdepartement har rapporterat att offret var en känd militärbloggare, Vladlen Tatarsky, som stött president Putin i Ukraina. Enligt säkerhetsstyrkor var explosionen orsakad av en bomb. Det är oklart vem som ligger bakom händelsen. Caféet kan ha varit ägt av Wagnergruppens ledare, Jevgenij Prigozjin, där militära diskussioner hölls.

Kan vara varning mot Wagnergruppen

Enligt en kommentar från Dagens Nyheters Anna-Lena Laurén, kan det vara en intern rysk varning mot Prigozjin.

Det har hela tiden varit en tidsfråga innan kriget i Ukraina sprider sig till Rysslands stora städer. Men sprängdådet på en restaurang i Sankt Petersburg kan också handla om en intern rysk varning mot Prigozjin.

Dagens Nyheter

Jevgenij Prigozjin skapade en specialstatus för sin Wagnergrupp och har nu många fiender inom ryska armén. I februari kritiserade han försvarsminister Sergej Sjojgu för att soldaterna inte fick tillräckligt med ammunition. Prigozjin anser att Sjojgu försöker stoppa honom eftersom han blivit för framgångsrik. I och med detta har Prigozjin många fiender inom ryska armen.

Vilka är Wagnergruppen?

Wagnergruppen är en högerextrem paramilitär rysk organisation som tillhandahåller legosoldater i konflikter runt om i världen, inklusive Ukraina-invasionen 2022. De har deltagit i konflikter i Syrien, Libyen, Centralafrikanska republiken och Sudan. De stödjer Rysslands marktrupper i Ukraina. Gruppen är ökänd för sin brutalitet och har upp till 6 000 legosoldater. De utbildar sina soldater på en rysk militärbas i Krasnodar kraj som används av specialförbanden. Läs mer på Wikpedia.

Den ryske militärbloggaren

Den ryske militärbloggaren som dog under sprängdådet heter Maxim Fomin men går under namnet Vladlen Tatarsky.

Vladlen Tatarsky (ryska: Владлен Татарский, 25 april 1982 – 2 april 2023), var en ukrainskfödd rysk militär bloggare, dömd bankrånare och deltagare i det rysk-ukrainska kriget.

Han var aktiv som propagandist för Ryssland och separatiststyrkorna i Ukraina tills han mördades i Sankt Petersburgs bombattentat 2023.

Källor:
SVT Nyheter
Dagens Nyheter
TASS (Statligt kontrollerad rysk nyhetsförmedling)